Erteleme Problemi


Erteleme Problemi Nedir?

Biriken sorumluluklar, görevler, ya da yapmak isteyip bir türlü yapamadığımız, hayalini kurduğumuz aktiviteler.

Peki bu kadar isterken neden insan bir türlü yapamaz, neden sürekli erteler?

Erteleme Davranışı: Kişinin sorumluluğunda olan işleri yapmaması, sürekli ertelemesi, çeşitli bahanelerle yapmaktan kaçınması olarak tanımlanmaktadır.

Günlük hayatta hepimizin üşendiği, o anda yapmak istemediğimiz şeyleri ertelediğimiz illaki olmuştur.

Ancak artık tüm işlerimizi ertelemeye başlamışsak, bu bir alışkanlık olmuşsa, günlük işlerimizi sekteye uğraşıyorsa iş hayatımızda ve  günlük yaşantımızda aksiliklere sebep oluyorsa bu noktada erteleme probleminden söz edilebilmektedir. Bu kişiler, sürekli bahanelerle yapmak zorunda oldukları işleri erteler, özellikle sınav grubu öğrencilerinde ders başına oturamama, harekete geçmek yerine bahanelere sığınarak işi uzatma ya da hiç yapmama durumu gözlemlenmektedir. Ancak erteledikleri ya da özensizce yapmak durumunda oldukları her onlarda stres seviyelerinin artmasına da sebep olmaktadır.

Erteleme Davranışı Sebepleri  Nelerdir?

Sebeplerini kişilere sorduğumuz zaman hep bir bahaneleri, kaçışları vardır. Bazıları zamanın yetmediğinden bazıları ise işlerin yoğunluğundan bahseder. Peki zaman dışında erteleme probleminin altında hangi sebepler yatıyor birlikte inceleyelim;

Mükemmeliyetçilik ,  mükemmeliyetçi kişilik yapısındaki bireylerin sıklıkla muzdarip oldukları konu eleştirilme ve başarısız olmaya karşı toleranslarının düşük olması. Özellikle mükemmeliyeti yakalayabilmeleri için bir işin çok fazla ayrıntılarına girmeleri, onların işleri geciktirmelerine ya da pes etmelerine sebebiyet vermektedir.

Motivasyon eksikliği,

Kişiye uygun olmayan  iş seçimi ; insan doğası gereği bazı konularda daha yetenekli bazı konularda daha az yeteneklidir. Bazı konularda özel ilgilerimiz vardır bazı konularda ise sadece bize yetecek kadarı ile idare etmeyi tercih ederiz. Durum böyle olunca ilgimizin ve yeteneğimizin olmadığı bir işi yaparken tam bir motivasyonla çalışmamız ve ilerlememiz mümkün olmamaktadır. Bu sebeple okulda ve iş yerlerinde yetenek ve ilgi analizlerinin yapılması, ya da kişinin kendi yetenekleri ve ilgilerini tanıması önem taşımaktadır.

Başarısızlık Kaygısı, yaşayan kişiler görev ve sorumluluklarla, başarısız olma riskiyle yüzleşmek yerine bu durumdan tamamen kaçmayı tercih edebilirler. Yani belli kaygılar sebebiyle kaybedecekleri yarışa girmeyi tercih etmezler.

Zamanı yönetememe bazı kişilerde ise zamanı yönetme konusunda bir derleme problemi oluşabilir. İşlerin önem sırasını belirleyememe gibi.

Erteleme Davranışı İle Nasıl Başedilir?

İşleri erteleme sebep olan durumun altında yatan sebeplerin bulunması önem arz etmektedir. Ve  bu durumla yüzleşilerek altında yatan, ertelemeye sebep olan duygunun üzerine gidilmesi diğer bir başarı olacaktır. Eğer bu durumdan şikayetçiyseniz ve bu durumu değiştirmek istiyorsanız profesyonel destek alabilirsiniz.

İrem KAYIR
Uzm. Psikolojik Danışman & Psikoterapist

Samsun Psikolog fiyat bilgisi için arayabilir ya da iletişim formumuzu kullanabilirsiniz.

TelefonWhatsappRandevu AlYol Tarifi