Kararsızlık Nedir?


Kararsızlık kavramı bir konu hakkında karar verememe, ikilemde kalma, birden fazla seçenek arasında seçim yapamama gibi durumlarla tanımlanabilir.

Günlük yaşantımız motivasyon eksikliğinden kaynaklanan ya da o olayı önemsememiş olmamızdan kaynaklanan kararsızlık yaşadığımız durumlar karşımıza çıkmıştır. Dikkat çekmek istediğimiz karasızlık durumu bunlardan bağımsız, içeriğinde tereddütlük  duygusunu ve  kaygıyı barındıran  bir durumdur. Bu duyguları yaşarken kişinin zihnini kurcalayan bir takım düşünceler vardır.

Bu düşünceler genellikle;
Ya pişman olursam, 
Ya yanlış bir karar verirsem.. gibi düşüncelerdir.

Bazı durumlarda bu düşünceler ve eşlik eden duygular daha da yoğun yaşanmaktadır. Özellikle hayatları ile ilgili önemli kararlar alacaklarında. Örneğin; meslek seçimi, iş değiştirme, iş seçimi.
Kararsızlık bir karakter özelliği değildir. Doğuştan getirdiğimiz bir özelliğimiz değildir. Erken çocukluk yıllarından itibaren oluşan bir davranıştır.

Peki erken çocuk döneminde ebeveynlerin ne gibi tutumları insanları yetişkinlikte kararsızlık durumunu yaşamasına sebep olabilir birlikte inceleyelim ..
Aile, yaşamamız boyunca bebeklikten yetişkinliğe hayatımızı, kararlarımızı, kişilik yapımızı  etkileyen önemli bir sistemdir.
Anne-baba ve diğer aile üyelerimizle kurduğumuz ilişki, ebeveynlik modelleri insanların yaşamında kritik öneme sahiptir.

Karasızlık psikolojisi açısından bunu inceleyecek olursak, ebeveynlerin aşırı koruyucu, kollayıcı, kuşkulu ve kaygılı tutumları erken çocukluk döneminde yani çocuğun yeni şeyleri dünyayı öğrenme döneminde olaylara şüpheyle  bakmasına ve tereddütle hareket etmesine sebep olabilmektedir. Böylelikle yetişkinlik dönemindeki kararsızlık davranışlarının zemini hazırlanmış oluyor. 
 

Kararsızlık Nedenleri

Özgüven eksikliği 
Hata yapma korkusu
Çekingenlik / utangaçlık  
Mükemmeliyetçilik 
Karşıdakinin ilgisini ve sevgisini kaybetme korkusu 
Bağımlı kişilik yapısı
 

Kararsızlık Belirtileri

İnsan yaşamında kendini şu şekilde göstermektedir;
Bireysel sorumluluk almaktan kaçınırlar,
Eleştiriye ve reddedilmeye karşı toleransları düşüktür,
Karşılaştıkları sorunları dile getirmekten çekinirler ve bu konuda zorluk yaşarlar. 
Tek başına karar vermekte zorlanırlar, onaylanma ihtiyacı yaşarlar.

Psikolojik açıdan incelendiğinde bu durumun kişinin yaşamında ne derece problem oluşturduğu önemli bir noktadır. Yaşantısında aksaklıklara sebep olursa sosyal hayatını sekteye uğratıyorsa ve iş yaşamında zorlanmaya sebep oluyorsa destek almak kişinin yaşam kalitesi açısından önem taşımaktadır. Psikolojik destek sürecinde bireyin yaşamında daha aktif ve bağımsız olması üzerinde durulmaktadır. 
 
İrem KAYIR
Uzm. Psikolojik Danışman & Psikoterapist

Samsun Psikolog fiyat bilgisi için arayabilir ya da iletişim formumuzu kullanabilirsiniz. 

TelefonWhatsappRandevu AlYol Tarifi