2 Yaş Sendromu


2 YAŞ SENDROMU NEDİR?

Bebeklik çağının bitimi ve çocukluk çağının başlangıç dönemi  olan 2 yaş dönemi, çocukların kendi özerkliklerini,  yeterliliklerini göstermeye çalıştıkları bir dönemdir. 

Çocuklarda 18 ayda başlayıp 36 aya kadar devam eden bazı durumlarda da 4 yaşın sonuna kadar sürebilen bir dönemdir.

Ebeveynler olarak öncelikle bu dönemin bir geçici ve sağlıklı bir dönem olduğunun farkında olmanız gerekmektedir. Sağlıklı bir dönemdir çünkü çocuğun kendi özerkliğini kazanmaya çalıştığı bir dönemdir. Ben ve diğerlerinin oluştuğu, çocuğun anne-baba bağımlılığından ayrılmaya çalıştığı gelişimsel bir süreçtir.

2 Yaş  Döneminde Olan  Çocukların Gösterdiği Davranışlar Nelerdir? 

İlk olarak bu dönem çocuklarında aile ile inatlaşma görülmektedir. Ebeveynler bu dönemde  çocukla inatlaşma ve öfke ile davranışı bastırma tepkisinden mümkün olduğunca uzak durmalı.  Engelleyici davranışlar çocuğun gelişim sürecini olumsuz etkileyecektir.

Sürekli Soru Sormalarının Nedeni

Soru sormalarının nedeni  dünyayı öğreniyor olmalarıdır. Ebeveynlerinin danışmanlığında çevrelerinde gördükleri  her şeyi öğrenmek isteyeceklerdir ve merak edeceklerdir. Anne – baba olarak yapmanız gereken en yalın hali ile sorularına cevap vermeniz en sağlıklı tepki olacaktır. Olumsuz tavırlar bu dönem çocuklarının gelişiminde negatif bir etki yaratabilmektedir.

Öfke Nöbetlerinin Nedenleri

Bu dönemde çocuk görüşünden aile, bir otorite figürüdür. Özerkliğini ve yeterliliklerini sergilemeye çalışan çocuk zaman zaman onun davranışlarını reddeden otoriteye karşı  hırçın tavırlar sergileyebilir. Peki bu durumlarda ne yapılmalı? Öfke nöbeti geçiren bir çocuğa karşı nasıl davranmalıyız?

Ebeveynler olarak onları kısıtlama eğilimine girebilirsiz ancak çocuğunuz henüz bir nöbetin ortasında sakinleşebilmeyi öğrenebilmiş değildir. Bu durumda yapılması gereken odadan dışarı çıkıp (kontrolünüz dahilinde) sakinleşmesini beklemektedir.  Öfke krizi yaşıyorsa yalnız bırakmak onu sakinleştirecektir. Ancak bu durum kontrolünüz dahilinde olmalı ve ortamdan  fazla uzaklaşmamanız daha sağlıklı olacaktır.

Bu dönemde çocuğun ilgilerini keşfetmek aile için önem taşımaktadır. Çocuğunuzun sevdiği oyunlarla aktivitelerle onlarla birlikte vakit geçirebilirsiniz. Bu davranışınız size olan uyumunu pekiştirecektir. Çocuğunuz artık yürüyebiliyor, çevredeki nesneleri tanımaya çalışıyor, dokunmak istiyor. Kendilerine zarar vermedikleri sürece bu davranışlarını engellememeniz gelişimine artı puan kazandıracaktır. Soruları cevaplandırılmayan, çevresi ile iletişime geçmesine engel olunan, nesnelere dokunmasına izin verilmeyen çocuklar bu dönemi sağlıklı geçiremedikleri için kendilerine güvensiz olabilmektedirler.

Dönemin sonlarına doğru çocuğun sakinleşmesi  beklenmektedir. Bunun tam tersi olumsuz davranışlarında bir artış gözlemlenirse danışmanlık hizmeti almak en doğrusu olacaktır. Bu dönemde ne yapacağınızı kestiremiyor ve baş etme konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız da danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Danışmanlık hizmeti alacağınız kişiler alanında uzman psikolojik danışmanlar, çocuk psikiyatrları, psikologlar olmalıdır.

Samsun Psikolog ücret bilgisi için arayabilir yada iletişim formumuzu kullanabilirsiniz.

İrem Kayır

Samsun Uzman Psikolojik Danışman & Pedagog

TelefonWhatsappRandevu AlYol Tarifi