Çocuklarda Hayali Arkadaş


Zaman zaman ebeveynler olarak korkuya kapıldığınız ancak çocukların gelişim dönemleri açısından oldukça normal bir durum “hayali arkadaş”.

Hayali arkadaş okul öncesi dönemde oldukça sık görülen bir durumdur. Dışarıdan bakıldığında  ebeveynler için endişe verici olabilmektedir. Ancak bilmeliyiz ki hayali arkadaş gelişimin bir parçasıdır. Genel olarak 3-5 yaş arasında görülen hayali arkadaş, çocukların bir dönem %65 inde görülmektedir. 7 yaş civarında çocuk hayali arkadaşıyla vedalaşır. Sıklıkla görülen grup tek çocuklar, tv izlemeyen ve yaşça büyük olan kardeşlerde görülme olasılığı daha fazladır.

Hayali Arkadaşın  Sebebi Psikolojik Bir Rahatsızlık Mıdır?

Ebeveynler genellikle acaba çocuğumuzda psikolojik bir rahatsızlık mı var endişesi ile danışabilmektedirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus çocuğun hayali arkadaşını sosyal ortamlara ya da gerçek arkadaşlara tercih edip etmemesidir.

Sosyal açıdan çocuğunuzla vakit geçirmek, sosyal ortamlara katılımını desteklemek iyi yönde bir destek olacaktır.

Diğer yandan hayali arkadaşın bir çok işlevi de bulunmaktadır. Çocukların sosyal ve dil gelişimini desteklemektedir. Bu da ilkokul döneminde çocukların daha aktif olmasını, daha az çekingen olmasını daha uyumlu olmasını destekleyecektir. 

Ebeveynlerin hayali arkadaş konusunda kaçınması gereken davranışlar;

Hayali arkadaşı reddetme, böyle bir şey olmayacağına yönelik çocuğu ikna etmeye çalışmak, sürekli hayali arkadaş ile ilgili soru sormak gibi davranışlar çocukların içe kapanmasına hayali arkadaşlarını saklama gereksinimine sebep olabilmektedir. Bunun yerine bu dönemin geçici gelişimsel bir süreç olduğunu bilip, kendi akranlarının olduğu ortamlara götürmek destekleyici olacaktır. Çocuklara karşı eleştirel olunan durumlarda çocuklar yaptıkları davranışları hayali arkadaşlarının yaptığını iddia edebilmektedirler 🙂 bu yüzden reddedici tutum ve davranışlardan kaçınılmalıdır. Hatta çocuğunuz sizden hayali arkadaşına da yemek vermenizi rica edebilir :).  Bu gibi durumlarda tepki vermekten kaçınılmalıdır.

Hangi Durumlarda Psikolojik Destek Alınmalıdır?

Çocukta sosyal bir izolasyona sebep olduğu noktada, hayali arkadaşını gerçek arkadaşlarına tercih ettiği durumlarda, uzman psikolog, psikolojik danışman ya da çocuk psikiyatrisinden destek alabilirsiniz.

Samsun Psikolog ücret bilgisi için arayabilir ya da iletişim formumuzu kullanabilirsiniz. 

İrem KAYIR SARICA

Uzman Psikolojik Danışman

TelefonWhatsappRandevu AlYol Tarifi