Sınav Kaygısı Nedir ? Belirtileri Nelerdir?


Sınav Kaygısı 

Değişen sınav sistemleri, ve beraberinde getirdiği belirsizlikler ya da bir yarışa tabi tutulmanın vermiş olduğu kaygı..

Peki nedir bu sınav kaygısı?

Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır.

Peki yıllarca inşa edilen bilgi birikimine nasıl zarar verebilir?

Sınav anında zihinde  oluşan bazı düşünceler sınav sonucuna yönelik, çevreye yönelik ya da geleceğe yönelik düşünceler” sınava olan konsantrasyonu bozabilir. Genellikle bu düşünceler çok kötü bir sınav sonucum olursa rezil olurum, ailem, çevrem ne der benzeri düşünceler olabilmektedir.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Terleme, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, karın ağrısı, huzursuzluk, konsantrasyon güçlükleri, unutkanlık, uykusuzluk, bilgileri aktarmada zorluk kendine güvende azalma ve kendini değersiz hissetme şeklinde kendini göstermektedir.


Sınav Kaygısı ile Yardım  Süreci

Sınav kaygısında bilişsel davranışçı terapi modelini kullanmaktayız . Bu terapi modeli ile danışanın gerçekçi olmayan düşünce kalıplarını ele alıyoruz ve alternatif düşünceler oluşturmasını sağlıyoruz. Gerçekçi olmayan düşünce biçimlerine sahip olmak kaygının oluşmasında en önemli süreçlerdir.

Bu düşünce kalıplarından bazıları şu şekildedir. “ Sınav çok zor olacak” “sınavda her şeyi unutacağım” “biliyorum, bu sınavda başarılı olamayacağım” “sınav kötü geçecek”. Gerçekçi olmayan düşünce kalıplarını hedef alarak alternatif düşüncelerle danışanın yeniden yapılandırmasını sağlıyoruz ve gevşeme egzersizleri, nefes egzersizleri, dikkati odaklama gibi çeşitli psikoterapi tekniklerini kullanarak kaygının kişi için ideal bir noktaya getirilmesini amaçlıyoruz. 

Randevu ve ücret bilgisi için arayabilir yada online randevu formunu kullanabilirsiniz.

İrem KAYIR

Samsun Uzman Psikolojik Danışman & Psikoterapist

TelefonWhatsappRandevu AlYol Tarifi