DOPAMİN
Ruh halimizde meydana gelen enerji düşüklüğü, isteksizlik dopamin hormonunun eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Uzmanlara göre günlük yaşam içerisinde, işimize ya da günlük planlarımızı gerçekleştirmemiz, hedeflerimizi gerçekleştirmemiz yönündeki motivasyon kaynağını biz dopaminle elde ediyoruz.
Eksikliğinde Kendimizi Nasıl Hissederiz
Motivasyon eksikliği hissederiz. Odaklanma becerileri için gerekli bir hormondur. Kişinin kendisine yönelik olumsuz duygular hissettiği zaman gerek duyulan bir hormondur. Özellikle planlanan bir işe karşı kendine güven eksikliği duyduğunuz zamanlarda ihtiyaç duyulur.
Hareket ederek dopamin elde edebiliriz. Hareket etmek beden sağlığımıza olduğu kadar ruh sağlığımıza da etkileri büyük.
Bunun yanında bazı yiyeceklerinde dopamin üzerinde etkisinin olduğu araştırmalar mevcuttur. Örneğin balık, fındır gibi besinler dopamin üretimi için gerekli maddeleri sağlayabiliyorlar.
Ek olarak uyku rutinine de dikkat edilmesi gerekiyor, çünkü dopamin en yüksek düze gece yarısından önce salgılanmaktadır.
SEROTONİN
Mutluluk hormonu olarak ta adlandırılan serotonin, vücudumuzda aslında bir çok şey üzerinde etkiye sahip.
İştah düzenini, uykunun, cinsel enerjinin ve ruh hali üzerinde düzenleyici etkiye sahip.
Haliyle de bu hormonda düşüş yaşandığı zaman bu alanların etkilenmesi kaçınılmaz oluyor. Depresif bir ruh hali içerisindeyseniz bunun sebeplerinden biride serotonin miktarındaki azalmadan kaynaklı olabilir.
Eksikliğinde Kendimizi Nasıl Hissederiz
İnsan yaşamı içerisinde zaman zaman stres, özgüven promblemleri hissedebilir. Bu duyguları aşmak konusunda serotonin ihtiyacımız olan bir destektir.
Beslenme ile eksikliğini giderebileceğimiz bir hormon özellikle muz ve çikolatadan bu konuda destek alabiliriz.
Diğer yandan yaşam tarzımızada dikkat etmeliyiz. Özellikle stres serotonin hormonunun salınımını azaltan bir durumdur. Stresle baş etme konusunda zorluk yaşıyorsanız Samsun psikolog, Samsun Psikoterapist, Psikiyatrist, Klinik Psikolog gibi ruh sağlığı uzmanlarından yardım alabilirsiniz.
ENDORFİN
Sevindirici bir haber aldığımızda, komik bir film izleyip kahkaha attığımızda, sevdiğimiz bir tatlıyı yediğimizde ya da vücudumuzda bir yerimiz acıdığında endorfin seviyemiz yükselir. Bunlardan anlayacağımız üzere endorfin hoşluk, rahatlık keyif duyguları ile ilgili bir hormondur. Bu sebeplede aslında doğal bir afyon vazifesi görür.
Eksikliğinde Kendimizi Nasıl Hissederiz
Dibe vurduğunuzda ve moralinizin yeniden yükselmesi gerektiğinde ihtiyaç duyarsınız.
Endorfin salgılanması için doğrudan bir müdehale bulunmamaktadır diğerlerinde olduğu gibi.
NORADRENALİN
Vücudumuzun doğal alarm sistemi de diyebiliriz. Peki bu alarm ne gibi durumlarda harekete geçer?
Tehlike anlarında harekete geçer. Eğer biz bir tehlike ile karşı karşıya kalırsak noradrenalin burada devreye girerek bizi bu durumdan çıkarmak için metabozlizmayı hazırlar. Metabolizmaya enerji kaynağı sağlar. Peki biz bunu nasıl hissederiz?
Nabzımızın atışından özellikle hissedebiliriz.
Özellikle kızgınlık ve stres anında bu hormonda artış gözlenmektedir. Ve normal bir seviyede tutulması gereken bir hormondur. Stresten arınma çalışmaları, hareket etmek, spor yapmak, bu hormon seviyesinin gerekli düzeylere tutmaya yardımcı olacaktır.
MELATONİN
Melatonin hormonunun salınımı gece 23.00 ile başlar ve sabah 5.00 a kadar devam eder. Bu saatlerde uykuda olmamız bu hormonun salınımı açısından kritik öneme sahiptir. özellikle gece çalışanlar ya da günlük rutinini bu gece üzerine kuranlar bu hormondan mahrum kalabilmektelerdir. Çünkü gece çalışmak, gece uykusuzluğu melatonin üretimini olumsuz etkileyebilmektedir.
Eğer gece uykuya dalmakta problem yaşıyorsanız bu konuda doktora baş vurabilirsiniz.
Özellikle depresyon ve kaygı bozukluğu yaşayan danışanlarımızda seanslara ek olarak spor, basit yürüyüşler önerilmektedir. Gün ışığında açık havada yapılan yürüyüşler sadece beden sağlığı için değil ruh sağlığı içinde iyi gelen etkinliklerdir. Hormonların işleyişine genel olarak baktığımızda bize gösteriyor ki ruh ve beden bir bütündür. Beden sağlığımızda önemsemediğimiz aksattığımız bir şey, ya da günlük rutinimizde önemsemediğimiz bir şey otomatikman hem ruh sağlığımızı hem beden sağlığımızı etkileyebilmektedir.
Bu sebeple özellikle evlerde olduğumuz bu günlerde elimizden geldiğince
Beslenme,
Hareket,
Uyku düzenimize dikkat etmeli ve stres faktörünü minimum düzeyde tutmaya çalışmalıyız.
Bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız , ruh sağlığı profesyonellerinden ( Samsun Psikolog, psikolojik danışman, psikoterapist, psikiyatri uzmanlarından)destek alabilirsiniz )
İrem KAYIR
Uz. Psikolojik Danışman