Okul çağı çocuklarında görülen, nedenleri çocuktan çocuğa değişiklik gösteren okul fobisi ya da okul korkusu.
Peki nedir bu okul fobisi ? Gelin birlikte inceleyelim..
Okula gitmeye hazırlık durumunda ya da okulda çocuğun yoğun kaygı ve korku yaşaması durumudur. Burada önemli olan nokta okul çağına kadar çocuğun bildiği tanıdığı güvenli çevresinden çıkıp hiçbir fikri olmadığı, kuralları olan ve tanımadığı insanların olduğu okul ortamında yoğun endişe yaşamasıdır. İşte bu noktadan hareketle okul fobisinin nedenlerine değinecek olursak eğer ;
Genel olarak neden ayrılık kaygısıdır.
Çocukta anne-babadan ayrılmaya yönelik yoğun endişe duyar. Bu ayrılma sürecin öfke nöbetleri ağlama krizleri geçirebilir. Fizyolojik semptomlarda bu duruma eşlik edebilir. Bu semptomlar genelde baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve uyku sorunları şeklinde kendi gösterecektir.
Kaygı belirtilerinin sıklıkla ortaya çıktığı durumlar; okula başlangıç, okul değiştirme, yaz okulu ve sömestr tatili sonrasında, sosyal çevrelerinin değiştiğinde ya da yaşadıkları bir rahatsızlık sonrasında başlayabilmektedir.
Genel olarak çekingen çocuklarda sık görülmektedir. Bu yüzden okul çağına kadar çocuğun sosyalleşme becerilerinin desteklenmesi önem taşımaktadır. Kendini ifade edebilmesi, arkadaşlık becerilerinin geliştirilmesi konusunda ailenin destekleyici olması şarttır.
Tabi ki de bu durum sadece çocukla ilgili bir durumda olmayabilmektedir. Okullarda çocuklar arasında meydana gelen akran zorbalığı sonucunda, zorbalık mağduru olan çocuklarda okula karşı kaygı semptomları artabilmektedir. Bu noktada okullarda öğretmen ve psikolojik danışma ve rehberlik servisi iş birliği önem taşımaktadır.
Okul Fobisinde Danışmanlık Süreci
Bu süreçte çocuğun ailenin bilinçlendirilmesi önem taşımaktadır. Çocuğun aile ya da okul ortamında yapılan bilinçsizce bir davranış süreci daha da zorlaştırabilmektedir.
Okula gitmek istememesi durumunda çocuğun evde tv, tablet , bilgisayar oyunları oynamasına izin verilmesi. Okula gitmeme durumunu pekiştirecektir.
Diğer yandan aile ve öğretmenlerin kaygı konusunda bilinçli olması ve çocukla empatik bir ilişki kurabilmesi önemlidr.
Okul Fobisinde Ebevenynlere Öneriler
Evde kalmasına tolerans tanınmamalı ya da kalması onun için bir ödül durumu yaratmamalı.
Rahatlatıcı nefes alıp verme teknikleri,
Gevşeme egzersizleri öğretilebilir,
Cesaretlendirin, başarılı olduğu zamanlarda yani ayrı kalabildiği zamanlardan örnek vererek bu zamanlarda neler yaptığını hatırlatın.
Çocuklar belirsizlik durumlarında, yoğun kaygı yaşabilmektedir. Acaba beni okuldan alacaklar mı dışarıda bana ne olacak gibi. Bu yüzden geçmişteki güvenli deneyimlerini hatırlatılabilir.
Orta ve şiddetli durumlarda terapi desteği gerekmektedir. Bilişsel davranışçı terapi uygulamaları bu noktada başarılı bir yöntemdir.
(Psikololjik danışmanlık ücret bilgisini online randevu formundan bize sorabilir ya da ofis numaramızdan bizi arayabilirsiniz).
İrem KAYIR
Samsun Psikolojik Danışman & Psikoterapist