Panik Atak Nedir?

Panik atak nedir?

Ortada gerçek bir tehlike arz eden durum ya da sebep olmaksızın kişide şiddetli bir şekilde fiziksel olarakta gözlemlenen şiddetli korku atağıdır. Son zamanlarda kişilerde görülme sıklığından artış gözlemlenen panik atak 100 kişide 4 kişi oranla gözlemlenmektedir. Genel yaş ortalaması ise 20-35 aralığı olmakla birlikte, erkeklere oranlarda kadınlar daha sıklıkla görülmektedir. Panik atakların geçiren kişide devamlı görülmesi sonucunda o kişide bir panik bozukluk durumundan bahsedebiliriz.

Panik atak, aniden ortaya çıkan yoğun korku ve kaygı nöbetleri olarak kendini gösterir. Aniden ortaya çıkar ve yaklaşık 10 dakika içerisinde en yüksek düzeye çıkar. Yaklaşık olarak 10-30 dakika arasında devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.

Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?

  • Kalbin hızlı hızlı çarpması
  • Nefes darlığı, boğulacak gibi olma
  • Soluğun kesilmesi
  • Baş dönmesi, bayılacak gibi olma
  • Uyuşma ya da karıncalanma  hissi
  • Titreme
  • Ürperme, üşüme ya da ateş basması
  • Karın ağrısı ya da mide bulantısı
  • Çevredekileri değişmiş ve farklı hissetme
  • Çıldırma korkusu ya da kontrolünü kaybetme hissi
  • Ölüm korkusu

Bir panik atağında bu belirtilerden en az 4 ya da fazlası bulunur.

Panik Bozukluk Nasıl Oluşur?

Panik atağın sürmesine  ve tekrar etmesine sebep olan bazı durumlar vardır. Bunlar panik atak sırasında ortaya çıkan bedensel  duyumların; çarpıntı, nefes darlığı, gibi durumların yaşattığı korkunun devam etmesi gibi.

Panik atak yaşamadan önce önemsemediğimiz bedensel duyumlar çok daha önemli hale gelir. Günlük hayatta tekrar eden bir panik atağa hazırlıklı olabilmek amacıyla bedensel duyumlarımıza karşı çok dikkatli hale geliriz.

Buda aslında başlı başına bir kaygı ve korku kaynağı haline gelir. Panik Bozukluk tedavisinde bu korkular hakkında bilgi sahibi olmak ve yüzleşmek tedavinin ana temasını oluşturmaktadır. Çünkü  korkulardan kaçınma davranışı devam ettikçe tam anlamıyla panik bozukluğu yenmek mümkün olmayacaktır.

Panik Atağın Kişinin Günlük Yaşamı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Giderilmeyen ve tekrar eden panik ataklar sonucunda zamanla kişinin gündelik yaşamında belirgin değişiklikler ortaya çıkmaktadır.

Atakların tekrarları önlenmedikçe ataklar arası kişilerde gergin, endişeli bir ruh hali oluşmaya başlamaktadır.  Aslında tam da bu iki atak arasında kişide beklenti anksiyetesi denilen durum ortaya çıkmaktadır. Beklenti anksiyetesi, kişinin gergin bir şekilde bir sonraki panik atağı beklemesidir. Kişi atakların ne zaman nerde olacağını kestiremez ve bu belirsizlik kişide endişe yaratır. Panik atak yaşayan kişilerde gözlemlenen korkular genel olarak ölüm korkusu, kalp krizi geçirme korkusu, kontrolü yitirme korkusu şeklindedir.

Bu tarz korkular bir araya geldiğinde kişide önleme amacıyla ya da bu belirsizlik durumunu telafi edebilme çabaları sonucunda bazı davranış değişiklikleri ortaya çıkmaktadır.  Örneğin kalp krizi geçirme korkusu olan bir birey evini hastane yakınlarından seçebilmektedir. Ya da atak sırasında yere düşüp savunmasız kalacağını düşünen birisi sokağa tek çıkmamaktadır ya da hiç çıkmamaya başlamaktadır.

İnsanlar içinde kontrolünü yitirme korkusu olan birisi işe, okula gidememekte ya da sosyal ortamlara girememeye başlamaktadır.
Bütün bunları bir araya getirdiğimizde kişide psikolojik anlamda üzüntü, içe çekilme,özgüven eksikliği, depresyon, madde kullanımı gibi durumlar gözlenebilmektedir.

Panik Atak ile Baş Etme

Panik bozukluk aşılamayacak bir problem değildir. Panik bozukluk ile çalışmada kognitif davranışçı terapiler oldukça etkili bulunmuş ve başarıyla ulaşmıştır. Panik atakta stres yönetimi oldukça önem taşımaktadır.

Bilişsel davranışçı terapide panik bozukluk yaşayan kişinin panik atak belirtileri hakkındaki hatalı düşünme biçimi ve inanışları hakkında psikoeğitim çalışmaları yapılır. Bu çalışmaların amacı kişinin panik atak belirtileri ile korkmadan baş edebilmesi içindir. Kişiye sıkıntı veren, kaygı yaratan ve yoğun korku oluşturan durumlarla yüzleşerek ve yanlış inanışları gidererek başarıyla ulaşması mümkündür.

Sizde eğer yukarıda anlattığımız belirtileri kendinizde gözlemliyorsanız vakit kaybetmek bir uzman desteği almaktan çekinmeyin. Ülkemizde panik atak konusunda yardımda alabileceğiniz ruh sağlığı uzmanları (Samsun Psikolog, Psikolojik Danışmanlar, Klinik Psikologlar, Psikiyatri Uzmanlarıdır).

(Psikololojik danışmanlık ücret bilgisini online randevu formundan bize sorabilir ya da  ofis numaramızdan bizi arayabilirsiniz.)

İrem Kayır

Uzman Psikolojik Danışman & Psikoterapist

TelefonWhatsappRandevu AlYol Tarifi