Down Sendromu Nedir?
Down sendromu öncelikle genetik bir farklılıktır. Peki ..nedir bu farklılık birlikte inceleyelim..
İnsan vücudunda 46 adet kromozom bulunmaktadır. Bunların 23 tanesi anneden 23 tanesi babadan gelmektedir. Down sendromlu bireylerde bu sayı 47 dir. Bunun sebebi ise hücre bölünmesi esnasında yanlış bölünme sonucunda 21. Kromozom çiftinde fazladan 1 kromozom yer almasıdır. Yani +1 farkla 🙂
Görülme sıklığı Abd verilerine göre 700 bebekte 1 dir.
Down sendromuna sebep olan tek etmenin annenin hamilelik yaşının olduğu bilinmektedir. 35 yaş üzeri annelerde risk daha çok artmaktadır.
Down Sendromu Olan Bireylerde Eğitimin Önemi
Her bireyde farklı düzeyde görülen kas gevşekliği meydana gelebilir. Bunun için doğumdan itibaren fizyoterapi desteği gerekebilmektedir. Beslenme düzenleri metabolizmaları için çok önemlidir. çünkü yavaş bir metabolizmaya sahip oldukları için kilo almaya elverişlilerdir.
Zihinsel gelişimler orta ve hafif olarak geriden gelebilmektedir. Ancak erken yaşta başlanan eğitimlerle down sendromlu çocukların bir çok başarıya imza attıklarını gözlemleyebiliriz. Bu noktada kilit nokta ailenin bilinçli olmasıdır. Eğitimleri konusunda zaman kaybetmemek çok önemlidir.
Down sendromlu bireyler doğru, disiplinli ve zamanında yönetilen eğitim programlarıyla birlikte;
Üniversite okuyabilir,
Dil öğrenebilir,
Bir işte çalışabilir ve bağımsız ya da yarı bağımsız bir hayat sürebilirler… 🙂
(Psikololojik danışmanlık ücret bilgisini online randevu formundan bize sorabilir ya da ofis numaramızdan bizi arayabilirsiniz.)
İrem KAYIR
Uzman Psikolojik Danışman