Bipolar Bozukluk ( Manik Depresif Bozukluk)


Bipolar Bozukluk Nedir?


Bipolar bozukluk diğer bilinen adıyla manik depresif bozukluk, iki uçlu duygu durum  bozukluğu olarak dilimizde ifade edilen kişilerin ruh halinde aşırı değişikliğe sebep olan ruhsal rahatsızlıktır. Bu aşırı değişim günlük yaşamdaki meydana gelen  iniş çıkışlardan farklıdır ve ciddidir.


Bu psikolojik rahatsızlık türünde iki tip ruhsal bozukluk bulunmaktadır.  İsminden de anlaşılacağı üzere kişilerde iki uçta duygu hali yaşanmaktadır. Bu duygular mani(taşkınlık) dönemleri, ve depresyon (çökkünlük ) dönemleri olarak karakterizedir.  Depresyon dönemlerin de kişiler çökkün ruh halinde iken mani dönemleri taşkın yani depresif döneme zıt bir şekilde aşırı enerjik bir ruh hali gözlemlenir. 


Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?


Bİpolar Bozukluk Depresif Dönem Belirtileri Kişiler Şu Şekillerde Görülmektedir;
•    Umutsuz ve karamsar olma hali
•    Kendini üzgün endişeli ve mutsuz hissetme
•    Yaşamdan zevk alamama, yaşama karşı umutsuzluk
•    Enerji azlığı, enerji eksikliği görülmektedir. Öz bakımı gerçekleştirme bu dönemde kişiler zorlanır.
•    Unutkanlık.
•    Konsantrasyon güçlüğü
•    Değersizlik duygusu baskın olmaktadır.
•    İştah değişikliği; kilo kaybı ya da kilo alımı. 
•    Fazla uyuma ya da  uykuya dalmakta güçlük çekme gözlenmektedir.
•    Kişiler kendi çaresizlik ve değersizlik hissetmektelerdir.
•    Ölüm ya da intihar düşünceleri depresif dönemde kişilerde gözlemlenmektedir.

Bipolar Bozukluk Manik Dönem Belirtileri Nelerdir?
•    Kişiler bu dönemde kendilerini aşırı derecede enerjik hissedebilmektedir.
•    Sürekli heyecanlı hissetmek,
•    Düşünce değişimindeki hız, bu hız ani karar alma karar verme şeklinde de görülebilir.
•    İyimserlik
•    Kişiler odaklanma konusunda  sorunlar yaşayabilirler. 
•    Günlük uyku rutinlerinde azalma.
•    Kişilerde hızlı konuşma gözlemlenebilmektedir. 
•    Cinsel istekte artış, riskli ve düşüncesizce ilişkiye girme durumları yaşanabilmketedir.
•    Aşırı neşeli olmanın tam aksine çok hızlı sinirlenme hali
•    İştah problemleri yaşanabilmekte
•    Dikkatini sağlamada güçlük yaşama
•    Bu belirtilere bağlı alkol ve uyuşturucu kullanma durumu mani dönemlerinde kişilerde gözlemlenmektedir.
Bipolar Bozukluk muhakkak Uzman desteğine başvurulması gereken bir konudur. Yukarda bahsedilen belirtiler eğer gözlemleniyorsa Samsun Psikolog / Psikolojik Danşmanlardan, Psikiyatri uzmanlarından, klinik psikologlardan randevu alıp sürecinizi profesyonel bir şekilde yürütebilirsiniz. 

 

Bipolar Bozukluğun Nedenleri Nelerdir?


Bipolar Bozukluğun belirli bir sebebi bilinmemekle birlikte, yapılan araştırmalar sonucunda oluşturulan bazı teoriler vardır. Bunları incelemek gerekirse;
Genetik faktörlerin etkisi
Biyolojik etkiler
Ailesel sebepler
Çevresel faktörler olarak değerlendirilmektedir.

Tüm bu faktörleri birlikte incelemek gerekirse;
Yapılan bazı araştırmalar bazı insanların genetik olarak bipolar bozukluğu yatkın olduğunu göstermiştir. Özellikle yatkın genetiğe sahip kişilerin, tetikleyici olaylara maruz kalması, ya da tetikleyici bir çevre içerisinde bulunması bipolar bozukluğun ortaya çıkması konusunda destekleyici etkiye sahip olabiliyor.

Bütün bunların yanı sıra beyin gelişiminin de bipolar bozukluk üzerinde etkisinin olduğuna yönelik araştırmalar mevcuttur.  Nörotransmitter dediğimiz  beyinde hücreler arası  iletişimi sağlayan kimyasallarında bu rahatsızlığa neden olduğu teorileri de mevcuttur.
Aile öyküsüne baktığımız zaman ailesinde bipolar rahatsızlığı bulunan bireylerde görülme ihtimalinin varlığından da söz edilebilmektedir.

Bipolar Bozukluğun Sık Görüldüğü Cinsiyet ve  Yaş Aralığı Nedir?


Her İki Cinsiyette de aynı oranlarda görülmektedir. Başlangıç yaşı ise ortalama 20-25 yaş aralığı olarak tespit edilmiştir. 

Bipolar Bozukluk Psikoterapi Süreci Nasıldır?


Bilişsel Davranışçı Terapi: Bipolar bozuklukta seans sürecinde bilişsel davranışçı terapi ile hatalı inançlar keşfedilir.  Bu sağlıksız inançlar sağlıklı olan inançlarla değiştirilir. Özellikle kişide tetikleyici düşünceler neler keşfedilir.  Böylelikle kişinin kendine karşı farkındalığı gelişir ve düşünceleri üzerinde kontrol sahibi olabilir. 
Psikoterapi  süreci bipolar bozukluk yaşan danışanlar için büyük öneme sahiptir. bu konuda destek alabileceğiniz ruh sağlığı profesyonelleri  (Psikiyatristler, Klinik Psikologlar, Samsun Psikolog, Samsun Psikolojik Danışman & Samsun Psikoterapistlerdir)
Elektrokonvulsif Terapi(EKT): Bipolar bozuklukta ağır seyreden durumlarda, tercih edilebilmektedir. Ekt ile beyne elektrik uyarım yapılır. 1930lu yıllardan bu yana psikiyatrik rahatsızlıkların giderilmesi için kullanılan bir yöntemdir.

Bipolar Bozukluğu Olan Kişilere Öneriler


Bipolar Bozukluk yaşayan kişilerde aşırı uçlarda yaşanan duygu durumları beraberinde bazı problemli davranışları getirebilmektedir. Alkol, madde kullanımı ve bu maddeleri aşırı kullanım meydana gelebilmektedir. Bu konuda problem yaşanıyorsa kişiler uzmanlardan destek alabilirler.
Düzenli terapiler olduğu gibi kişinin destek çevresi önemli bir noktadır. Aile desteği önem taşımaktadır. Diğer yandan destekleyici sosyal çevrede yardımcı olacaktır.
Günlük rutinlerimiz bizim hem beden sağlığımızı hem de ruh sağlığımızı etkileyen bir faktördür. Şöyle ki uyku düzenindeki bir bozukluk bizim gece salgılamamız gereken bazı hormonların salgılanmasını aksatabilmekte bu durum  zamanla hem ruh sağlığımıza hemde beden sağlımıza etki göstermektedir. Aynı uyku durumunda olduğu gibi yeme içme iştah düzenimiz içinde bu durum böyledir. Bu sebeple bipolar bozukluk yaşayan kişilerin günlük rutinlerini sağlıklı sınırlar çerçevesinde geçirmeleri önem taşımaktadır. 


İrem KAYIR
Uzm. Psikolojik Danışman & Psikoterapist 

TelefonWhatsappRandevu AlYol Tarifi