Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Nedir?


Anksiyete (kaygı) , insan hayatında  kötü bir olay olacakmış duygusu ile içinde bulunulan durumu olduğundan daha kötü görme durumudur.İnsan hayatında kaygı normal bir duygudur. Gündelik yaşamda birçok konuda kaygı duyabiliriz. Özellikle iş, sınav, aile ile ilgili konularda insanlar kaygı duyabilirler. Kaygının evrensel boyutuna baktığımızda bizim tehlike anında kurtulmamızı sağlan motivasyonu sağlamaktadır bize. Bu durum  kaygının baş edilebilir düzeyidir. Ancak insanlarda sürekli bir şey olacakmış duygusu süreklilik gösterdiğinde günlük yaşamda aksamalara sebep olmaktadır. Anksiyete bozukluğu, psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almaktadır ve hayat kalitesini tedavi edilmediği takdirde düşürmektedir. Anksiyete bozukluğu problemini aşmak çeşitli psikoterapi teknikleriyle mümküdür. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir.

Küçük yaşlarda yaşanan travmatik yaşam olayları, insan beynindeki korku işleme mekanizmalarında hassasiyete sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalarda çocukluk döneminde ortaya çıkan kaygı bozukluklarında çevresel ve genetik faktörler etkili olmaktadır.

Peki kendini fizyolojik olarak nasıl belli eder?

Tehlike hissettiğimiz durumlarda nefes alışverişi ve kalp atışı hızlanır ve kaslara daha fazla oksijen gitmesi sağlanır ve kişi tehlikeye karşı tetikte olur.

Ancak anksiyete bozukluğunda kişi ortamda herhangi bir tehlike durumu yokken bu duyguları hissedebilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda tedavi gereklidir. Bu da kişinin günlük hayatta, sosyal yaşamında ilişkilerini ve işlevlerini olumsuz etkilemektedir. Anksiyetesi olan kişiler yoğun bir endişe hissi yaşarlar ve sakinleşmeleri güçtür.

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Hızlı nefes alıp verme,

Titreme,

Gerginlik,

Kas ağrısı çekmek,

Kaygılı sıkıntılı, tuhaf hissetmek,

Özgüvensiz ve değersiz olduğunu düşünmek,

Özgüvensiz ve değersiz olduğunu düşünmek,

Uykusuzluk çekmek,

Çevreden uzaklaşmak,

Umutsuzluk hissi,

Toplum içinde yemek yemekten konuşmaktan çekinmek,

İnsanların sözleri ile zihnini meşgul etmek,

Konsantre olmada güçlük,

Başkaları ile konuşmanın zor olduğuna inanmak,

Devamlı ağlama isteği ve üzüntülü durumlara yoğunlaşmak,

Çabuk yorulmak,

Hatırlamakta zorlanmak,

Anksiyete Bozukluklarının Türleri Nelerdir?

 Obsesif kompulsif bozukluk

Panik atak

Travma sonrası stres

Genelleştirilmiş kaygı bozukluğu

Agorafobi

Sosyal fobi

Anksiyete Bozukluğunda Danışmanlık Süreci Nasıl İşler

Psikoterapi hizmeti alanında uzman psikolojik danışmanlar, psikologlar ve psikiyatristler tarafından verilmektedir. İlaç tedavisi ise psikiyatristler tarafından sağlanmaktadır.

Psikoterapi: Bilişsel davranışçı terapi sürecinde , kişilerin sahip olduğu olumsuz otomatik düşünceler yerine olumlu düşünceleri koymak, olaylara alternatif bakış açılarıyla bakmaları öğretilebilmektedir.

Anksiyete Karşı Öneriler

Nefes egzersizleri, kaygıyı erteleme, anda kalmaya konsantre olma, yürüyüş, spor gibi etkinliklerle kendini meşgul etme kontrolü ele almanızı  destekleyecektir. Tabi ki de bu süreçte uzman desteği şarttır.

(Samsun psikololojik danışmanlık ücret bilgisini online randevu formundan bize sorabilir ya da  ofis numaramızdan bizi arayabilirsiniz.)

İrem KAYIR

Uzman Psikolojik Danışman & Psikoterapist

TelefonWhatsappRandevu AlYol Tarifi